SPF
CLEANSE LIKE A DERM

Šta treba, a šta ne treba činiti prilikom čišćenja

Nepravilno čišćenje lica može dovesti do remećenja barijerne funkcije kože, ostavljajući na koži osećaj neprijatnosti, zategnutosti i suvoće. Kako bismo vam pomogli da postignete ono najbolje u svojoj rutini čišćenja, navodimo vam sve ono što treba i što ne treba da činite tokom svoje rutine nege kože kako biste dobili hidriranu kožu zdravog izgleda.

1. Pronađite odgovarajuću formulu za čišćenje

Učinite: Odaberite čistač na osnovu svog tipa kože

​Preparati za pranje kože nisu univerzalni proizvodi za negu kože koji svima odgovaraju podjednako. Izborom najboljeg čistača koji odgovara vašem naročitom tipu kože delotvorno ćete očistiti kožu bez neželjenih pratećih dejstava (kao što su pojačana osetljivost, perutanje ili svrab).

Nemojte učiniti: Nemojte birati oštre formule sa isušujućim dejstvom

Pojedini preparati za čišćenje sadrže oštre, isušujuće sastojke koji mogu da oslabe barijernu funkciju kože. Kako bi vam pomogli da nežno očistite svoju kožu bez osećaja suvoće ili perutanja, čistači CeraVe su formulisani tako da ne sadrže alkohol, sulfate niti mirise.

Cleanse like a derm

2. Izaberite idealnu učestalost čišćenja

Iako je svaka koža posve jedinstvena, postoji nekoliko opštih smernica koje vam mogu pomoći da odlučite koliko često treba da čistite svoje lice. Da biste ustanovili koja je idealna učestalost čišćenja vaše kože, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom ili sa sertifikovanim dermatolozima.

Cleanse like a derm

Učinite: Čistite svoje lice dvaput dnevno i dodatno nakon znojenja

Pridržavajte se dosledne rutine koja podrazumeva čišćenje dvaput dnevno: jednom ujutru i jednom uveče. Takođe je važno da očistite svoju kožu nakon vežbanja ili obavljanja svake one aktivnosti koja uzrokuje pojačano znojenje.

Nemojte učiniti: Nemojte prati svoje lice prečesto (ni nedovoljno često)

I preterano čišćenje i nedovoljno često čišćenje mogu uticati na izgled vaše kože. Sa jedne strane, preteranim pranjem otklanjate važnu vlažnost svoje kože. Istovremeno, ako nedovoljno čistite kožu to može dovesti do nagomilavanja nečistoća, masnoća i bakterija koje zapušuju pore.

3. Poštujte savete dermatologa

Učinite: Slušajte stručnjake i potražite pomoć kad je to potrebno

Kao što je prethodno pomenuto, oštri preparati za čišćenje mogu da oštete barijernu funkciju kože, omogućavajući ulazak iritirajućim činiocima, a izlazak vlage iz kože. Preporučujemo da odaberetemarku za negu kože koju preporučuju dermatolozi uz nežne preparate za čišćenje koji mogu da otklone masnoće, prljavštinu i šminku bez ugrožavanja barijerne funkcije kože. Takođe je važno potražiti pomoć sertifikovanog dermatologa onda kada je to potrebno. Vaš dermatolog vam može dati odgovore na svako pitanje koje imate u vezi sa konkretnim brigama u pogledu kože i ponuditi profesionalnu pomoć ili mogućnosti za tretman koji su potrebni.

Nemojte učiniti: Nakon što operete svoje lice nemojte preskakati hidratantnu kremu i zaštitnu kremu od sunca

Osim čistača, hidratantna krema i zaštitna krema od sunca predstavljaju dva osnovna preparata u rutini nege kože koja su potrebna svakoj dobroj rutini. Hidratantne kreme pomažu u hidriranju vaše kože i sprečavanju gubitka njene vlažnosti, dok zaštitna krema od sunca štiti vašu kožu od štetnog sunčevog UV zračenja. U pojedinim slučajevima moguće je pronaći i hidratantnu kremu i zaštitnu kremu od sunca u samo jednoj formuli, kao što je preparat CeraVe AM Hidrirajući losion za lice sa zaštitom od sunca.

Kao pomoć pri izboru odgovarajućih proizvoda za konkretan tip vaše kože i vaše brige u pogledu kože, koristite alatku Find My Skincare Solution u daljem tekstu.

Cleanse like a derm

Rutina nege kože korak po korak

Odgovori na često postavljana pitanja

  • Čistač je proizvod u nezi kože namenjen nežnom uklanjanju masnoća, prljavštine, znoja, izumrlih ćelija i šminke sa površine kože. Ove nečistoće se zatim uklanjaju ispiranjem vodom. Dobar preparat za čišćenje kože će pomoći u sprečavanju nagomilavanja naslaga ne dovodeći u pitanje barijernu funkciju kože.

    Svi preparati za čišćenje kože CeraVe formulisani su tako da sadrže tri osnovna ceramida pomoću kojih se zadržava vlažnost i održava zaštitna barijerna funkcija kože. Oni takođe sadrže korisne sastojke koji pomažu u rešavanju konkretnih briga i doprinose zdravom izgledu kože, kao što su nijacinamid, hijaluronska kiselina i salicilna kiselina.

  • U idealnom slučaju svoje lice treba da perete dvaput dnevno, jednom ujutru i još jednom uveče. Osim toga, lice možete oprati i nakon svake aktivnosti pri kojoj je vaše lice postalo vidljivo prekriveno znojem. Međutim, važno je upamtiti da je koža svake osobe posve jedinstvena, te da se učestalost pranja lica može razlikovati u zavisnosti od potreba vaše kože. Ukoliko niste sigurni kako da postupite, porazgovarajte sa svojim dermatologom o učestalosti pranja lica.
  • Odgovor zavisi od vrste samog preparata. Uvek pažljivo pročitajte deklaraciju na preparatu i nanesite ga prema uputstvu. Prilikom čišćenja lica, upamtite da preparat za čišćenje treba nanositi kružnim pokretima vrhovima prstiju (bez preteranog povlačenja oštrim pokretima po licu). Kada završite, čitstač temeljno isperite mlakom vodom i lagano osušite svoju kožu čistim mekanim peškirom
  • Pojedini ljudi se pitaju da li je voda dovoljna za pravilno čišćenje kože. Međutim, u uobičajenim okolnostima sama voda nije dovoljna da biste temeljno očistili svoju kožu i na odgovarajući način uklonili masnoće. Razlog je u tome što se najveći deo „smeća” koje se tokom dana nakupi na vašoj koži ne može rastvoriti u vodi, a to znači da ga voda ne može ukloniti.
  • U načelu se preporučuje izbegavanje ekstremnih temperatura prilikom čišćenja kože. A time su obuhvaćeni i pranje veoma toplom ili hladnom vodom. Vruća vodena para može da ukloni korisne masnoće sa vaše kože i time oslabi hidrirajuću barijernu funkciju kože. Sa svoje strane, to može da doprinese suvoći kože stvarajući na njoj osećaj nelagode nakon čišćenja – naročito kod osoba sa suvom ili osetljivom kožom. Umesto toga se preporučuje korišćenje mlake vode, umerene temperature. Ovo će pomoći da se vaša koža oseća smireno i ujednačeno.
  • Pranje lica tokom tuširanje je sasvim u redu, pod uslovom da koristite preparate za čišćenje lica koje su odobrili dermatolozi, nežnu tehniku čišćenja i da to činite čistim rukama i vrhovima prstiju. Ipak, izbegavajte izrazito dugo tuširanje toplom vodom jer to može izazvati isušivanje kože.
  • Agresivnim ribanjem ili trljanjem nećete postići dubinsko čišćenje kože. Naprotiv, to zapravo može da izazove crvenilo ili iritacije. Žustro brisanje, takođe, nije neophodno da biste osušili svoju kožu nakon postupka čišćenja. Žustri pokreti i korišćenje grubih tkanina mogu dovesti do iritacije vaše kože.
Message
Download Chrome